Recenze: Nikki Sixx - Tohle bude bolet


„If you don't deal with your demons, they will deal with you, and it's gonna hurt.“

Kniha o tom, že v životě můžete vždycky začít znovu a isnpirovat se vším, čím projdeme. Ale spíše než příběhy jí autor vypráví skrze své fotografie, které jsou temné, občas tvrdé, ale ukazují realitu světa. Co je společností považováno za krásné, on odsouvá na druhou kolej. „Když sleduji převládající reklamní způsob zobrazování krásy a lásky, mám před očima jen samou lež.“ Jo, pravda bolí. A dokud vás to bude při čtení bolet, víte, že Nikki Sixx mluví pravdu.

Je to postoj člověka, jež se chtěl rozvíjet jako umělec a ne se nechat postrkovat jako loutka. To je ale v hudebním průmyslu dost těžké, zvlášť, když jste členem jedné z nepopulárnějších kapel. Najednou se stáváte veřejným majetkem a leccos se od vás očekává, jen ne to, co chcete vy sami. K tomu připočtěte bouřlivé dětství, vztahy s rodinou a máte  důvody, které dovedly Nikkiho Sixxe, zakladatele a baskytaristu kapely Motley Crue, k alkoholovým dýchánkům a silné drogové závilosti. Denně utrácel tisíce dolarů za drogy v množství, které by složilo stádo dobytka. V roce 1987 během turné dosáhla jeho závislost vrcholu. Před Vánoci toho roku se (už poněkolikáté) předávkoval a při převozu do nemocnice v sanitce zemřel. Nicméně po dvou adrenalinových injekcích do srdce a hrudi se Sixx nakonec zázračně probral. Po zkušenosti s klinickou smrtí se dal do kupy a napsal knihu "Heroinové deníky", která prorazila do seznamu bestselerů novin New York Times

Kniha "Tohle bude bolet" volně navazuje na předchozí titul. Ale jak jsem už psala,  není ani tak o Nikkiho životních příbězích, jako spíš o jeho umění. Už ze začátku píše, že hledal něco, co by mu nahradilo drogy. Z nevysvětlitelného důvodu zavítal do obchodu s fotoaparáty, kde si koupil malý Canon, jež mu v životě začal nahrazovat heroin. S ním se dostáváme na místa, odkud každý jiný utíká, seznámíme se s pochybnými existencemi a opět nahlédneme do hlubin Nikkiho duše. Ukáže nám svou lásku k umění – hudbě, fotografii i psaní, ale především lásku k lidem. Bude nám klást na srdce, abychom  abychom si vážili důležitých životních hodnot. Napsal knihu s nadějí, že někoho přinutí vzít do ruky fotoaparát, napsat báseň, složit píseň, nebo si splnit nějaký jiný sen.
Fotografie, utvářející většinu knihy s dokonale propojeným textem, vás přinutí přemítat nad svým životem. Jak sám Nikki Sixx v mottu ke knize říká, je věnována těm, kteří se cítí odlišní, odcizení a společensky nepřizpůsobivý, neboť jim tato kniha může ukázat svět, ve kterém jsme všichni stejní.

ZA MĚ: 75%

Přečtěte si také

0 komentářů