Recenze: Andrew Crumey - Schrödingerova velryba


Oficiální anotace: Erwin Schrödinger, Robert Schumann, Friedrich Nietzsche, Herman Melville – tato zvláštní, nesourodá skupina se střetává v knize Andrewa Crumeyho Schrödingerova velryba. Ti všichni mají nějaký vztah k Harrymu Dickovi, stiženému ztrátou paměti, a fyzikovi Johnu Ringerovi, jenž se dostane do konfliktu s provozovateli vysoce nebezpečné elektrárny. Schrödingerova velryba je techno-thriller, částečně historická fantasy, ale zároveň román, který klade provokativní otázky a zpochybňuje jasné oddělení filosofie, mystiky, vědy, umění, pseudovědeckých teorií a politiky.

Jako je Reinerův Román o Ivanu Blatném reflekcí života českých básníků nebo nebo Smrt múz Marie Michlové sondou do životů Skotských literárních velikánů, Schrödingerova velryba ve stejném, byť poměrně fantaskním duchu zachycuje a popisuje životy hned několika rozličných historických osobností z různých polí působností. Skotský autor Andrew Crumey vytvořil opravdu zvláštní příběh, ke kterému je ale zapotřebí mentality náruživého křížovkáře.

 Nápaditý, ale náročný spekulativní román zaujme především čtenáře s hlubokým zájmem o teoretickou fyziku, aplikovanou filozofii a alternativní historii. Crumey je ukázkový druh romanopisce, který umí úžasně pracovat s metafikcí jakožto literárním žánrem. Vytvořil imaginární světy, ve kterých potkáte osobnosti jako je SchrödingerSchumannNietzsche i Melville, a společně s hlavními hrdiny Harrym Dickem a Johnnem Ringerem se postupně dozvíte, co mají tito pánové společného.

Začátek je jednoduchý. John Ringer obdrží záhadnou sms, která vyvolá sérii událostí, jež jej dovedou k objevení tajného výzkumného centra v malé Skotské vesničce. Potkává se zde s bývalým studentem, který nyní pracuje na zařízení, které má změnit povahu reality a dokonce může způsobit kolaps vesmíru v celém časoprostorovém kontinuu.

Kniha skáče mezi příběhy univerzitního učitele kvantové fyziky Johna Ringera a Harryho Dicka, muže, který se probudil v nemocnici s anomální poruchou paměti, díky čemuž nedokáže oddělit fakta od fikce. Situace Harryho připomíná výňatky z novely německého spisovatele Thomase Manna. Zápletka je totiž soustředěna do tajemné horské nemocnice ve Skotské vysočině, kde se prolínají příběhy Roberta Schrumanna, který pobýval na podobné klinice v Německu a Schrödingerovi návštěvy Alpského sanatoria, které jsou dohromady ozvěnou známého Kouzelného vrchu.

Netrvalo dlouho a došlo mi, že jsem se chytila do komplikovaného bludiště paralelních vesmírů, kde není nic, jak se zdá. Několikrát jsem knihu odložila s tím, že fyzici jsou opravdu blázni, kterým v hlavě běží jen veselé tanečky šílených vědeckých doměnek. No opravdu. Ringerův příběh je k tomu ještě prokládán kapitolami, ve kterých vypráví alternativní epizody ze života skladatele Roberta Schumanna, spisovatele Hermana Melvilla a fyzika Erwina Schrödingera, který na dovolené v Alpách formuluje svůj objev nerelativistických vlnových rovnic pro popis hmotných částic. A jak ještě příběh skákal napříč postavami a časovými úseky, zdálo se, že je skoro nemožné v nich vytvořit spojitost. Ta však na konci románu naštěstí vznikla a upřímně mě překvapila!

I když kniha nepřináší na trh nic nového, Crumeyho popis paralelních světů a kvantové mechaniky dostává zcela nový rozměr díky jeho až hmatatelné vášni člověka s doktorátem z teoretické fyziky. Schrödingerova velryba je psaná v er formě. Autor se tedy po celou knihu obrací na čtenáře a vtahuje je tak do svého fikčního světa. Nutí je zamýšlet se nad vztahem mezi realitou a fikcí a vědomě se odchyluje od beletristických konvencí.

Crumey se svými čtenáři hraje hru, která stále vyvolává nové a nové otázky nad vším, co přečteme. Předhazuje nám své představy o náhodách, času a předurčením takovým bezstarostýnm způsobem jako když si kotě hraje s klubíčkem. Jaké by to bylo, kdyby Johannes Brahms zůstal jen u hraní v pochybných lokálech? Slyšeli bychom někdy o Thomasu Mannovi, kdyby se jeho prvotina Buddenbrookovi neprosadila? Ve velrybě se vyprávění stalo sérii náhod, které si čtenář může vlastně interpretovat jak chce a všechny jsou skutečné do té míry, do jaké ji vidět chceme.

Když pominu zajímavý koncept a rafinovanost příběhu, postrádá Crumeyho poněkud plochý styl psaní překvapivost a jeho příběh je natolik přesycen informacemi a nápady, až to může vést k pocitu přetíženoti. Je to opravdu velmi náročné čtení, ale pozornost si udržíte díky napětí i občasnému humoru. Spisovatel je taktéž velmi důkladný, precizní a rád zachází do detailů. Všechny jeho vlastnosti se v Schrodingerově velrybě odrážejí velkou měrou.

Je to opravdu poctivá science fiction. Buď ji zhltnete celou naráz a nebo nikdy nedočtete do konce. Nehodí se pro každého a určitě se najde spousta těch, kterým prostě nesedne. Ne kvůli tomu, jak Crumey píše, ale spíš kvůli tématům, jakými se zaobírá. Kniha má opravdu ohromný přesah do filozofiehistorievědy a vlastně i politiky. V tom tkví její přednost a zároveň i kámen úrazu, protože při čtení se sice dozvídáte spoustu nových a zajímavých věcí, ale ony se tak nějak neustále pletou do té hlavní dějové linie, až to bývá chaotické. Jakoby už nestačil příběh sám.

Většinou se ráda nechávám mást a překvapovat. Všechno tohle mi Schrodingerova velryba umožnila v té nejlepší možné podobě a  v podstatě otevřený závěr knihy byl takovou třešničkou na dortu.

ZA MĚ: 85%

Andrew Crumey (1961) je vzděláním fyzik. Vystudoval University of St Andrews, později úspěšně obhájil disertaci v oblasti teoretické fyziky na londýnské Imperial College. Debutoval v roce 1994 románem Hudba v cizím jazyce o zvláštním a složitém vztahu mezi fyzikem a historikem odehrávajícím se – podobně jako Schrödingerova velryba – v alternativním fikčním světě, v němž se Británie nachází v totalitním režimu. Následovaly romány Pfitz (1995), D’Alembertův princip (1996), Pan Mee (2000), Schrödingerova velryba (Möbius Dick, 2004), Sputnik Caledonia (2008) a Tajné vědění (2013). Andrew Crumey nějakou dobu působil jako literární redaktor listu Scotland on Sunday, aktuálně vede kurzy tvůrčího psaní na Northumbrijské univerzitě. (zdroj: kosmas.cz)    

Přečtěte si také

0 komentářů