Recenze: Ewan Morrison - Stuff



"Nothing was ever wasted. Millions of lives depended on this system of planning. A thing of no use could shatter everything." (Stuff)

Bylo nebylo, chudý farmář našel na své zahradě růst podivnou věc. Neměla žádnou vůni nebo chuť a vlastně ani tvar. Velmi brzy se však tahle záhadná věc rozšířila do celého světa a způsobila mezi lidmi pořádný rozruch. Ale co byla zač?

Přemýšleli jste někdy o tom, jak by vypadala další pohádka bratří Grimmů, kdyby potkali George Orwella? No, zkrátka moderní kritika kapitalismu s pohádkovým nádechem. Krátká povídka "Stuff" skotského autora Ewana Morrisona byla původně napsána pro jeho děti, aby je poučil o komunismu a nekonečném materialismu.

Přestože má Ewan Morrison na svém kontě spousty literárních ocenění a čeští i slovenští čtenáři měli dokonce možnost si jeho povídku "Stuff" poslechnout na vlastní uši v rámci Měsíce autorského čtení 2014, patří jeho jméno stále k těm méně známým. Přitom si jeho tvorba skutečně zaslouží pozornost. Geniálně kombinuje tradiční beletrii, literaturu faktů, analýzy, anektody a reportáže, díky čemuž je v rodném Skotsku považován za jednoho z nejvlivnějších a nejinteligentnějších spisovatelů své generace.

Stuff je bohužel u nás zatím nepublikovaná. Já jsem se k ni poprvé dostala v létě 2014 právě prostřednictvím MAČE, na kterém ji Ewan předčítal. Jeho myšlenka utopie mě zaujala natolik, že jsem jsem ji ještě dosud nevypustila z hlavy. On sám na mě působil velmi charismaticky a jako velmi talentovaný, oddaný a precizní autor. V minulosti byl dokonce názývám jako „autor erudované špíny“. Nebojí se přiznat, že svůj život vede do extrémů, ve kterých se ocitají i hrdinové jeho knih. Podruhé jsem se k jeho publikaci dostala díky překonání svého ostychu napsat mu email, který si se mnou po čtení na MAČI u kávy vyměnil. Požádala jsem ho o zaslání povídky (později polemizovala i nad žádosti o ruku...) a on mi ji velkoryse poskytl.

Jak už píšu na začátku, Stuff je bezesporu zajímavý příběh o nepojmenovatelné věci a jejich důsledcích pro lidstvo, zatímco se sám Morrison rozhořčuje nad nepravostí a absurditách současného spotřebního kapitalismu. Děj je jednoduchý - chudý farmář ráno najde na svém pozemku neidentifikovatelnou věc. Nemá žádnou vůni, chuť, tvar, nedá se spálit, zmrazit, zničit. Ale je to normální? Ve světe, kde všichni a všechno musí mít svůj smysl a využití? Farmář i jeho rodina se shodnou, že bude pro všechny nejlepší se věci potají zbavit, ale díky lidské zvědavosti a vlezlosti se rychle rozšíří do světa. Nejprve s ní obchodují na černých trzích, později se už prodává legálně. Všichni ji chtějí, jsou schopní za ní obětovat i střechu nad hlavou. Hledají využití, ale jejich neúspěšnost je přivádí k šílenství. Společnost se pomalu mění, dochází k výtržnictvím, násilnostem, lidé nemají co jíst, kde bydlet...kvůli věci, která je k ničemu.

"And the foreigner said, ‘I ask you what is the value of anything? What is the value of a glass of water to a man in a rainstorm compared to a man lost in a desert?’ ‘What is the value of a flower or a summer’s day? Of a human life? You people have enslaved yourself so that you might keep the price of an apple constant. But nothing is fixed, everything is free to change and be exchanged. Even you." (Stuff)

To vše se odehrává na pouhých 13 stránkách. Je obdivuhodné, jak lze na tak malém množství prostoru vyjádřit tolik myšlenek a vystihnout vše podstatné. Téměř na každé stránce čeká jednoduše podaná, přesto velice hluboká myšlenka. Velmi přirozeným způsobem popsal složité následky politického vlivu a myšlení společnosti, aniž by to působilo těžkopádně a nesrozumitelně. Povídka je opravdu napsána zajímavým stylem. Přes svou hlubokou filozofickou povahu je vyprávěna jako pohádka. Dokonce začíná slovy „Once upon a time“, tedy bylo nebylo. Čtenář ale musí mít neustále na paměti, že nejde o nějakou líbivou pohádku. 

Když tohle dočtete, máte zkrátka o čem přemýšlet. Není to lehce zapomenutelná četba, kterou hned odložíte a během minuty se vám vypaří z hlavy. Naopak vás donutí uvažovat, klást si otázky: Co je to za věc?  Proč tak lidem pomotala hlavu? Existuje vlastně něco, co nemá využití? Jak to, že je tohle tak děsí? Odpovědi nechává Ewan Morrison na nás...

ZA MĚ: 95%

Ewan Morrison se narodili ve Skotském Caithness. V letech 1990 – 2004 pracoval jako televizní a filmový režisér i jako scénárista deset let, přičemž dva roky strávil v New Yorku. V roce 2005 se stal spisovatelem na plný úvazek a od té doby má na kontě šest publikovaných knih. Jeho styl psaní je spíše experimentální, sám se investigativně zapojuje do situací, o kterých píše.
Jeho novela "Close your eyes" se ve Skotsku stala knihou roku 2013 a získala tradiční ocenění pro významné skoty Glenfiddich Spirit of Scotland Awards. 
 Byl třikrát nominován na vestu BAFTA a je držitelem ocenění Royal Television Society Best Drama Award.  Dosud nejdůležitějším dílem je Morrisonova kontroverzní a zároveň inovativní kniha "Tales from the mall", která sklízí jednu úspěšnou kritiku za druhou. Napsal však mnoho jiných knih a stejně tak obdržel spousty dalších ocenění.

Foto 1: Ewan´s FB
Foto 2: Podomatic

Přečtěte si také

0 komentářů