Na téma: Tipy na zábavné knihy


Když si do google zadáte "humor v literatuře", vyskočí na vás přibližně 10 400 000 výsledků, které vám nabízejí definice slov satira, ironie, sarkazmus, fraška či anekdota. O to méně práce pro mě.


Já bych ve světě bez humoru nepřežila ani den.  Není nad to si v plné nadsázce zlehčit těžkou situaci, povznést se nad běžné každodenní problémy a na moment se odpoutat od stresu nebo dokonce od reality.  Pokud taky milujete zdlouhavé štreky zábavných zážitků a bláznivých dobrodružství, ideálně pěkně z gauče, mám pro vás pár tipů na knihy, které jsou všechno, jenom ne nuda!

Nečekejte ale žádného Šejkspíra, Borovského nebo Haška, to už určitě všichni znáte. Vsadím se, že i většinu těchto knih budete znát. Já sama se často s doporučováním oblíbených titulů opakuji, nicméně pokud narazím na dílo, kde je mi blízké svou ironií, sarkazmem, nadsázkou či přímo absurdností, jednoduše se mi zaryje do paměti a zůstává na tomto čestném místě nejdéle navždy.


Woody Allen - Bez peří, Vedlejší příznaky, Vyřídit si účty, Čirá anarchie
Už v jednom ze svých článků jsem Woodyho tvorbu doporučovala jako záruku intelektuálního humoru, který je sice absurdní a praštěný, ale zároveň epický a geniální.  Všechny tyto knihy jsou soubory několika na sobě nenávazných povídek, ve kterých Woody rozbíjí vše, co je lidstvu svaté. Hlubokomyslné filozofování o lásce, sexu, náboženství, paranormálních jevech, smrti a "nejzásadnějších" otázkách lidského bytí (jak by to asi vypadalo, kdyby byli dentisté impresionisty?).  Určitě to není humor pro každého. Na své si přijdou hlavně milovnici nadsázky a celkově tvorby Woodyho Allena. Osobně nejraději doporučuji povídku "Děvka z menzy" z knihy Bez peří. :)


John Lennon - Španěl na vesnici, Nanebepění
Pokud vás baví Woody Allen, tak vás bude bavit John Lennon a jeho smysl pro britské absurdno. Je tvorba se v literatuře řadí k tzv. poetice nesmyslu. Mě úplně zapadá do konceptu dadaismu, protože knihy ruší všechny literární konvence. Opět se jedná o kratší poetické i prozaické texty, které na vás budou působit jako psychedelický trip, jež je čistou radostí z blbnutí, oslavou nesmyslu a žití. To vše je doplněno o jednoduché a zábavné ilustrace. Knihy vás budou bavit, pokud nemáte tendence ve všem hledat smysl.



David Duchovny - Kráva nebeská
Přijdou takhle kráva, prase a krocan do baru... aneb americký road trip krávy Elsie, prasete Šaloma a krocana Karla, kteří utíkají před smrtí, která by je na farmě čekala. Možná to zní jako ujetá pohádka pro děti, ale ve skutečnosti je to jen ujetá pohádka pro dospělé. A pro vegany. Když se Elsie jednou doví, co jsou masokombináty, popadne i svou kámošku Mallory a vydají se do Indie, kde jsou krávy uctívané. Nicméně Mallory to vzdá a Elsie pokračuje dál s Šalomem, snícím o Izraeli a Karlem, který si při večerech pod hvězdami googlí informace o Turecku. Celý příběh je protkán situačním humorem a trefnými hláškami, které rozesmějí snad i mrtvého.  Moje rada zní ponechat veškerý smysl pro realitu na titulní straně a užít si jízdu!


Jonas Jonasson - Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel 
 Jestli hledáte knihu, která vám svou tragikomickou absurdností vykouzlí úsměv na rtech, tak Stoletý stařík je přesně to pravé. Bláznivá, obscénní a alkoholicko-flegmatická sonda do světových dějin 20. století, shrnutá v životě jednoho člověka, který má rád výbušniny, vás bude bavit od začátku do konce. Na blogu jsem na knížku psala "recenzi", takže více informací najdete určitě v ní.


Jonas Jonasson - Analfabetka
Pro mě o setinku lepší než Stoletý stařík. Kniha o šílených dobrodružstvích, utajeném dvojčeti a neexistující atomové bombě. Hlavní hrdinka románu Nombeko se narodila v chudobě v šedesátých letech v Sowetu. Je velmi inteligentní , a to zejména pokud jde o matematiku a fyziku. Skrze neobvyklé situace a svou bystrou mysl se Nombeko dostává z Afriky až do Švédska za vidinou svobody. Tak jako ve staříkovi i v této knize můžete očekávat parádní humor, který je sice trochu přitažený za vlasy, ale když jde o komedii, komu by to vadilo?


Oscar Wilde - Jak je důležité míti Filipa 
Konečně trošku z jiného soudku. Spása všech studentů Wikipedie tohle dílko definuje jako konverzační komedii z roku 1895 o třech dějstvích se satirickými prvky.  Příběh se odehrává ve vyšší anglické společnosti roku 1890, kdy si dva mladíci pohrávají s pravdou, jen aby do svého poklidného venkovského života vnesli trochu vzrušení. Všechno se začne hatit, když se oba společně ocitnou pod jednou střechou. Hra je plná skvělých dialogů, smysluplné zápletky a zábavných metafor.  Navíc si její četbou pravděpodobně můžete odškrtnout jednu položku povinné četby. :)


Carlo Goldoni - Sluha dvou pánů
Komediální klasika, kterou zhltnete během jednoho odpoledne.  Kdo nemá rád povinnou četbu, Sluha dvou pánů by ho mohl přesvědčit, že povinná ≠ nudná.
Do Benátek přijíždí Beatrice převlečená za svého bratra. Toho zabil její milenec Florindo v souboji a proto musel z Turina uprchnout. Beatrice si najme sluhu, který se ale nechává se najmout ještě od jednoho pána. Tímto druhým pánem je právě Florindo, který uprchl z Turína a ubytoval se shodou náhod ve stejném hostinci jako převlečená Beatrice...
Jde o takový ten klasický situační humor, při kterém sice nebudete prskat smíchy, ale s koutky vám zacuká.


Další tipy:
Fredrik Backman - Muž jménem Ove
Dominik Landsman - Deníček moderního fotra
Michaela Losekoot, Miloš Říha - Bez jablka
Charles Bukowski - Příběhy obyčejného šílenství + další díla
Timur Vermes - Už je tady zas
Zdeněk Jirotka - Saturnin
Zdeněk Svěrák - Povídky


P.S.: Věřím, že spousta z vás bude hledat i Mládí v hajzlu, ale nikdy jsem knihu nečetla, proto ji nedokážu doporučit.

P.S.S.: Určitě se budu těšit i z vašich tipů :)

Přečtěte si také

3 komentářů

  1. Pro mě je jednou z nejvtipnějších knih Malér Eyrová od Jaspera Ffordeho. Navíc je o knihách, takže dvojitá radost. :) Pak můžu rozhodně doporučit Literární poklesky od Stephena Leacocka a z tvého seznamu by jich na tom mém byla nejméně polovina. Na závěr doporučím Dítě školkou povinné od M. M. Cabicara, u toho chytám opakovaně záchvaty smíchu.
    Jen taková malá otázka: Nepsala jsi náhodou dřív na blog Citozápisník? :) Ráda jsem ho sledovala, ale potom nějak utichl.
    Přeji hezký víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky moc za tipy, určitě je ráda vezmu na vědomí. A co se týče tvé otázky, tak ano, to byl můj blog :) Utichl kvůli mé práci, kde jsem pořád něco jako copywriter a markeťák psala, takže mě nějak přecházela chuť psát i mimo práci :) Ale konečně jsem zase našla svůj elán! A mockrát děkuji, že jsi mi teď vystřelila náladu na 100% :)

      Vymazat
    2. Chápu, když není chuť, nemá cenu to lámat... Přeji, ať tentokrát vydrží :)

      Vymazat